Kreditne garancije za Turski tok u Skupštini

BEOGRAD – U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o davanju garancije države u korist tri banke u Srbiji za kredit “Srbijagasa” od 70 miliona evra, a za potrebe izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama. Vlada Srbije usvojila je Predlog ovog zakona 11. aprila, prošle nedelje.
 
Država garantuje u korist tri banke, “Sosijete ženeral”, “Komercijalne banke” i “Vojvođanske banke” zaduženje “Srbijagasa”, a po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda, (deonica Turskog toka), na teritoriji Srbije, kroz ulaganje u kapital preduzeća “South stream Serbia” koje je registrovano u mestu Cug u Švajcarskoj. Preduzeće je u vlasništvu Srbijagasa koji ima udeo od 49 odsto, i ruskog Gasproma koji ima 51 procenat kapitala. Pripremni radovi na izgradnji deonice Turskog toka kroz Srbiju nedavno su počeli, očekuje se izdavanje građevinskih dozvola do kraja meseca, a trasom od 403 kilometara kroz našu zemlju gas bi išao ka susednoj Mađarskoj u svom “osnovnom” toku.

Srbija preuzima obavezu da kao garant izmiri obaveze Javnog preduzeća “Srbijagas” po osnovu dugoročnog kredita odobrenog od strane “Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd” u iznosu koji ne može biti veći od dinarskog iznosa indeksiranog u evrima, u iznosu do 30.000.000 evra, uvećanog za iznos pripadajuće ugovorene kamate.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *