NOVI SAD – Fondacija “Novi Sad 2021” će danas, na Međunarodni dan Roma, staviti u fokus kulturno stvaralaštvo romske zajednice u Novom Sadu, i organizovati niz kulturnih događaja u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg. Predstavljajući jedinstvenu i prepoznatljivu romsku kulturu, u novosadskoj kulturnoj stanici Svilara, posetioci će imati priliku da učestvuju u inkluzivnim plesnim i psihološkim radionicama. Početak programa zakazan je za 15 časova, a od 16 časova ljubitelji “street dance” imaće priliku da se oprobaju u hip hopu i brejk densu.

Takođe, uživaće u nastupima plesnog udruženja „Gruv”, trenutno jednog od najatraktivnijih među mladima. Ova plesna organizacija već godinama sarađuje sa Dečjim selom „Dr Milorad Pavlović” i Svratištem za decu i mlade, i tako uključuje romsku decu i mlade u plesne aktivnosti, negujući njihov talenat za ovu vrstu umetnosti. Svi koji posete Svilaru, imaće priliku da učestvuju u različitim društvenim igrama, nauče jednostavnu koreografiju i budu i sami deo plesnog nastupa u formi „flash moba”. U 18 sati, počeće diskusija na temu položaja romske omladine u Novom Sadu na kojoj će posetioci moći da predlože kulturne aktivnosti kojima bi voleli da se posvete u budućnosti, a za to sada nemaju mogućnosti.

Vrhunac proslave povodom Međunarodnog dana Roma u kulturnoj stanici Svilara zakazan je za 19 sati, kada počinje nastup jednog od najpopularnijih muzičkih sastava u regionu među mladima, Roma Sijam. Autentični su jer u autorskom muzičkom izrazu spajaju tradicionalnu muziku, hip hop, rock, jazz dok na romskom jeziku pevaju o životu, ljubavi i diskriminaciji.

RTV