BUDIMPEŠTA – U izveštajima ovdašnjih medija sa pete zajedničke sednice mađarske i srpske vlade, održane danas u Subotici, izdvajaju se reči mađarskog premijera Viktora Orbana da je što skoriji ulazak Srbije u Evropsku uniju u interesu svih njenih članica.

“Sledeći veliki istorijski zadatak je ostvarenje srpskog članstva u EU, što će biti dobro i za Srbe i za Mađare, a neophodno je i za samu Uniju. Ukoliko se ona ne odluči na tu misiju, onda će opasti i njen učinak, pa je zato u interesu i Brisela što skoriji prijem Srbije u punopravno članstvo”, citira “Mađar hirlap” predsednika mađarske vlade.

Prema Orbanovim rečima, nastavlja vladi blizak list, uskoro će se u Evropi završiti jedna epoha, jer će države srednje Evrope ekonomski dostići osnivače Unije. “Bez njih danas u EU ne bi bilo privrednog rasta, što ukazuje da je prijem novih članica dobar za celu zajednicu”, dodao je mađarski premijer.

List ističe i Orbanovu zahvalnost Srbiji na sprečavanju talasa migranata, na tome što je prihvatila izgradnju pogranične žičane ograde, što je dovelo da masovna izbeglička pretnja sada više stiže preko Mediterana, nego balkanskom rutom.

Državna M1 televizija ukazuje da danas 11 potpisanih sporazuma znače nastavak „izuzetno dobre” bilateralne saradnje na svim poljima, uz napomenu da će mađarski investitori ubuduće ići i južnije od Beograda, o čemu svedoči i zajednički pogon za preradu malina u Arilju, vredan 7,5 miliona evra.

RTV (Srđan Basić)