Manifestacija “Muzeji za 10” od 13. do 19. maja

BEOGRAD – Manifestacija “Muzeji za 10” peti put biće održana od 13. do 19. maja, a ovogodišnja tema je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”. Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija pripremaju se brojni sadržaji, kojima će biti obeleženi Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Osim izložbi, programi će obuhvatiti autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerte i druge aktivnosti.

Narodni muzej u Beogradu širom otvara vrata svog renoviranog prostora na Trgu Republike, tako da će pored stalne postavke na tri nivoa, publika uživati u aktuelnoj gostujućoj izložbi “Berninijeva škola i rimski barok”, imati priliku da prisustvuje seriji predavanja povodom 175 godina Narodnog muzeja, brojnim radionicama, monodrami, operskom koncertu, nastupu ansambla “Kolo”, predstavljanju Beogradske mumije, kao i tematskim i stručnim vođenjima kroz stalnu postavku i u lapidarijumu u Velikom Barutnom magacinu.

U Istorijskom muzeju Srbije, pored izložbe “Kraj Velikog rata 1917-1918” planirano je izvođenje predstave “Vreme časti i ponosa”, o razvoju velikog ratnog i ličnog prijateljstva dvojice gorostasa srpske istorije, vojvode Živojina Mišića i vojvode Stepe Stepanovića i duodrame “Brat i sestra”, jednočinke posvećene Nadeždi i Rastku Petroviću. Ispred Konaka kneza Miloša posetioci će se upoznati s pričom o istoriji starog Topčidera, razvoju parkovskog dela naselja i saznati o celokupnoj srpskoj istoriji 19. veka.

Brojni programi u Novom Sadu, od radionice za izradu rimskih ženskih frizura u Zavičajnoj zbirci Muzeja grada Novog Sada u Sremskim Karlovcima, preko igranke u Muzeju Vojvodine “Poziv na tvist pod sjajem zvezda”, otvorenog dečijeg kutka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, do izložbe starih automobila i radnih mašina u Luci Novi Sad. Povodom izložbe “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u programu “Slika u gostima” novosadska publika će tokom vikenda (17-19. maj) imati specijalnu priliku da u Galeriji Matice srpske pogleda najpoznatiji portret Đure Jakšića “Devojka u plavom”, dok će u isto vreme beogradska publika u Narodnom muzeju videti čuvenu sliku Uroša Predića “Nadurena devojčica”.

Muzej naivne umetnosti Ilijanum Šid odlučio je da ovogodišnju manifestaciju posveti muzici i planirani su programi u kojima će se muzej približiti publici kroz interakciju sa klasičnom i popularnom muzikom u izvođenju školske dece i omladine iz Šida, dok će u Galeriji slika “Sava Šumanović”, pored remek dela tog slikara, posetioci uživati u koncertu “Večernji oblaci”.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *