BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti “pitanje odnosa Srbije i Kosova” i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

“Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka”, rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

Ona je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Merkelova je kazala da je sastanak zajednička inicijativa koju su dogovorile Nemačka i Francuska, svesne svoje obaveze prema evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Ovaj skup se neće baviti pristupnim procesom, jer njime upravlja Evropska komisija, ali će se baviti analiziranjem stanja u regionu”, rekla je ona, dodajući da je cilj da se sagleda po se kojim pitanjima može dati impuls za napredak.

Prema njenim rečima, Nemačka i Francuska žele zajedno da pokažu da osećaju obavezu prema razvoju regiona, i da su svesne da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Tanjug