NOVI SAD – U Galeriji Matice srpske otvorena je izložba “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti”. Tako je nakon nekoliko decenija likovno stvaralaštvo Đure Jakšića ponovo predstavljeno javnosti i to zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja iz Beograda i Galerije Matice srpske. Izložbu je otvorio ministar kulture, Vladan Vukosavljević. Đura Jakšić pripada redu najbuntovnijih i najplahovitijih stvaralačkih ličnosti našeg burnog devetnaestog veka, ličnost koja je zadugo oličavala i naša zajednička pravdoljubiva htenja i naš gorki temperament, težak često i sebi i drugima”, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar je istakao da je izložba dobra prilika da se našem visokom umetničkom nasleđu iznova zagledamo u lice jer odnos prema prošlosti nije jednom zasvagda postavljen odnos, nego svaka nova generacija uspostavlja svoj, novi, odnos.

“Ako je mileševski Anđeo zaštitni znak velike srednjovekovne likovne epohe, onda je “Devojka u plavom” zaštitni znak epohe u kojoj se stvaralo srpsko slikarstvo novijeg doba”, istakao je Vukosavljević značaj i ulogu dela Đure Jakšića u istoriji srpske likovne umetnosti.

Vukosavljević je čestitao autorki izložbe, dr Snežani Mišić, i svim zaslužnim za ovu koncepcijski osmišljenu prezentaciju i protumačio simbolični naziv izložbe “Đura Jakšić, između mita i stvarnosti” kao bipolarnost između koje istrajava delo velikog umetnika.

RTV