Pastor: Bodrićemo Mađare da glasaju na evropskim izborima

BEOGRAD – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će bodriti Mađare koji žive van Srbije da glasaju na izborima za Evropski parlament.

“Potpuno je neprimereno da Srbiju drže u ‘predsoblju’ EU i mi ćemo se kroz učešće u radu Evropskog parlamenta zalagati da se proces evrointegracija ubrza”, poručio je Pastor u intervjuu za RTS.

Na izborima za EP prvi put će glasati i Mađari koji žive van zemlje. To znači da će oko 50.000 registrovanih punoletnih birača iz Srbije birati svoje predstavnike među mađarskim partijama, navodi RTS.

Upitan kako tumači poruke koje je mađarski premijer i predsednik vladajuće stranke Fides Viktor Orban poručio uoči predstojećih evropskih izbora, Pastor odgovara da se ta opredeljenja “u suštini podudaraju sa onim opredeljenjima koja mi, u odnosu na evropsku politiku i evropsku političku scenu, kao strana imamo”.

“Normalno, ima tu i niz drugih pitanja, koja u tih sedam tačaka nisu dodirnuta, kao što je na primer pitanje proširenja Evropske unije, za koju smo mi sigurno izuzetno zainteresovani, da ne kažem – životno zainteresovani”, rekao je Pastor.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *