BEOGRAD – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je zabezeknut nastupom lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića na jučerašnjem protestu “1 od 5 miliona” u Beogradu u kome je pomenuo doseljavanje Mađara u Srbiju. Povodom govora Trifunovića, Pastor za RTS kaže da ne zna da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti.

“Mislim da je (Sergej Trifunović) uspeo da pokaže svoje pravo lice, da je krajnje vreme da primeni poznato pravilo da se šusterski kalfa vrati u šusteraj! Šire posmatrajući, mislim da ne može da povredi i ponizi, ni da žigoše vojvođansku mađarsku zajednicu. Pokušavali su to veći politički ‘macani’ u prethodnom vremenskom periodu, nisu, uspeli, neće uspeti ni on, kao politički ‘cverglan’ (petlić)”, navodi predsednik SVM.

Pastor naglašava da Sergeju Trifunoviću i drugima koji toliko znaju o prošlosti kao on, treba reći da su Mađari na ovaj prostor došli pre 1.100 godina.

“Nije ih Vučić doveo, ali neće ih oterati ni Sergej Trifunović. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka”, kaže Pastor.

Govoreći o protestima dela opozicije, predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je civilizacijsko, demokratsko pravo da svako bude nezadovoljan i da tom nezadovoljstvu da glas.

Tanjug, RTV

Foto: Predsedništvo Srbije