NOVI SAD – Na dnevnom redu današnjeg zasedanja poslanika Skupštine Vojvodine bili su izveštaji pokrajinskog ombudsmana i poslovanje Zavoda za ravnopravnost polova. Ovečerašnjem skupu u Novom Sadu i predstojećem protestu u Beogradu razgovaralo se i izvan skupštinske sale. Početak sednice obeležio je i performans opozicije ispred zgrade Skupštine, koja je ujedno najavila i to da ni danas neće prisustvovati zasedanju.

Ulica neće definisati ništa u Srbiji, poruka je vladajuće koalicije, koja je usudila izostanak opozicije u radu lokalnih, pokrajinskih i republičkih organa, jer, kako kažu, političke ideje uvek se mogu obrazložiti kroz mandate i dijalog u skupštinskim salama.

“Današnji najvažniji događaj, bez obzira na zasedanje skupštine, jeste skup u Novom Sadu na kom će građani Srbije koji žive u Vojvodini poslati vrlo jasnu poruku da ne podržavaju nasilje koje se kotrlja ulicama, da ne podržavaju nasilje u Beogradu, sve ono što na neki način karakteriše skupove opozicije”, izjavio je Milenko Jovanov, SNS.

“Mora se otvoriti dijalog, razgovor koji će spustiti tenzije i koji će dovesti do relaksacije odnosa u državi. Najveću odgovornost za otvaranje dijaloga ima vlast, te apelujem na SNS da otvori dijalog pre svega o slobodnim, demokratskim i fer izbornim uslovima”, kazao je Goran Paunović, DS-DSHV.

Tačka dnevnog reda koja je privukla najviše pažnje pokrajinskih poslanika bila je izveštaj o radu pokrajinskih institucija za koje vlast smatra da se kroz njih vidi poboljšanje u radu Pokrajinske vlade. Opozicija međutim, tvrdi suprotno, što kako kažu, pokazuje i izveštaj o radu Pokrajinskog zaštitnika građana.

“Beleške matičara vrše se isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, time je uskraćeno elementarno pravo koje se spominje i u akcionom planu, isto tako se pominje da je i izmena zakona o Nacionalnim savetima okrnjila dosada stečena prava”, rekla je Aron Čonka, DZVM.

RTV (Ivana Majstorović)