NOVI SAD – Privredna saradnja Francuske i Srbije je dobra, ali ima prostora da ona bude podignuta na znatno veći nivo, saglasni su u oceni francuski privrednici, koji su se danas sastali sa predstavnicima Pokrajinske vlade, Privredne komore Vojvodine i privrednicima iz Vojvodine. Pokrajinska vlada zainteresovana je za direktna strana ulaganja, a Vojvodina ima potencijal da njene “elitne kompanije dođu na francusko tržište”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Optimista sam da ćemo povećati robnu razmenu sa Francuskom. Za zemlja sada zapošljava u svojim kompanijama u Srbiji 13.000 ljudi, a Nemačka 50.000. To govori da ima mnogo prostora za razvijanje saradnje sa Francuskom, a današnji susret izrodiće konkretne dogovore o načinu te saradnje”, rekao je Mirović.

“Preko francuskih kompanija, Francuska je do sada uložila u Vojvodinu preko 800 miliona evra. Želimo da kroz strane i direktne investicije, kroz zajedničko učešće na trećim tržištima, između ostalog na afričkom tržištu, dalje razvijamo saradnju sa Francuskom”, rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević.

On kaže da je PKV prošle godine imala 360 miliona evra promet sa Francuskom, da je za prva dva meseca trend razmene nešto viši u odnosu na isti period prošle godine, te da je interes da Srbija i Vojvodina dalje razvijaju saradnju sa Francuskom, zemljom sa vodećom ekonomijom u Evropskoj uniji.

Francuski privrednik Rožer Butonea, koji je vlasnik fabrike za proizvodnju hidrauličnih dizalica, hidrauličnih ruku i platformi, kaže da je njegova kompanija zainteresovana da deo proizvodnje ostvari u Vojvodini.

Tanjug