NOVI SAD – Novi Sad će sledeće nedelje biti domaćin velikog susreta matematičara, od učenika srednjih škola, studenata, nastavnika i profesora matematike osnovnih i srednjih škola, pa do profesora i saradnika univerziteta i akademika.  Manifestacija Prolećni Festival Matematike će se održati od 8. do 13. aprila 2019, a organizatori su Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog Sada, Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu i Srpsko naučno matematičko društvo.

Program počinje u ponedeljak, 8. aprila, u Rektoratu, okruglim stolom pod naslovom „Informacione-komunikacione tehnologije i visoko obrazovanje“. Seminar „Bogoljub Stanković“ će u utorak ugostiti dva predavača sa Univerziteta Jyväskylä u Finskoj, a sreda veče je rezervisano za Naučni tribinu Ogranka SANU. U sredu pre podne će se, u Rektoratu UNS,  održati  „Matematički Podijum Mladih“, jedinstvena konferencija učenika srednjih škola Srbije, sa skoro duplo više prijavljenih saopštenja nego prošle godine. U okviru te manifestacije će biti i dodela nagrada najuspešnijim takmičarima (i njihovim mentorima) Južnobačkog okruga u 2019. godini. Peti Simpozijum „Savremeni problemi matematike“, koji je namenjen studentima osnovnih, master i doktorskih studija kao i profesorima matematike, održaće se u četvrtak na Prirodno-matematičkom fakultetu. Gosti Simpozijuma su predavači iz Beograda, Finske i Mađarske i oni će prikazati najnovije trendove u matematici.

Subota, 13. april je rezervisana za profesore matematike osnovnih i srednjih škola, koji će u okviru akreditovanog Novosadskog matematičkog seminara slušati predavanja i uzeti učešće na radionicama sa temama iz metodologije matematičkog obrazovanja.

Svi sadržaji manifestacije su otvoreni za sve zaiteresovane!

Za detalje videti sajt Društva matematičara Novog Sada www.dmns.edu.rs.