BEOGRAD – Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i dugogodišnji poslanik u Hrvatskom saboru, koji je uzburkao tamošnju javnost kritikujući “komemorativnu praksu” po kojoj se za Jasenovac godišnje izdvaja dva, a za Vukovar 40 miliona kuna, kaže za “Blic” taj zloglasni ustaški logor u Drugom svetskom ratu, u najboljem slučaju, ima “status drugorazrednog mesta komemoracije”. Na pitanje novinara da li je ustupak nacionalističkom delu biračkog tela jedini razlog stalnog taktiziranja hrvatskih vlasti tim povodom ili je posredi još nešto, on kaže da je “posredi oprez, a možda i strah, od nacionalističko-verskih politika koje su toliko ojačale da mogu kontrolisati, blokirati, a po potrebi i osporavati svaku politiku koja je mnogo progresivnija od njihovog kursa”.

“Kada su austrijske crkvene i svetovne vlasti odlučile da zabrane Blajburg, sinhronizirano su delovale i država i crkva. To nije bio slučaj i zadugo neće biti kad je posredi Jasenovac. Jasenovac, zasad, u najboljem slučaju ima status drugorazrednog mesta komemoracije. Ali ne za nas i za druge narode žrtve i ne ni za protivnike takvih nacionalističko-verskih politika”, kazao je Pupovac.

Na konstataciju da su Srbi u Hrvatskoj brojčano na nivou statističke greške i pitanje zašto se i dalje vodi kampanja protiv njih, instruiše mržnja i ko to radi, Pupovac navodi da “broj Srba u Hrvatskoj prema popisu 2011. iznosi 4,36 odsto od ukupnog stanovništva, ili 186.633 onih koji su se na tom popisu izjasnili kao pripadnici srpskog naroda”.

Tanjug