NOVI SAD – Ovogodišnja manifestacija Serbia Fashion Week održava se od 3-7 maja u Master centru Novosadskog sajma, a očekuju nas, kao i uvek, brojne revije, domaćih i stranih kreatora, seminari ali i mnoge novine.

Akcija „Refresh your style“, obeležiće početak maja, kada se na Trgu slobode očekuje karavan koji čine šminkeri, frizeri i stilista Srđan Šveljo, s ciljem da ulepšaju i odenu prolaznike, a fotografi će biti zaduženi da sve to ovekoveče! Prošle godine red je bio duž cele Zmaj Jovine ulice pa ništa manje ne očekujemo od karavana lepote i ove godine!

U toku su predaktivnosti „My city style“ & „Street style“, a fotografi se uveliko šetaju na teritoriji 12 gradova Srbije, fotkajući zanimljive modne komade slučajnih prolaznika!

Trećeg maja očekuje nas zanimljivo takmičenje „Mr. and Mrs. Bottle“, u okviru projekta „Fashion and Wine“,  koje povezuje vinare Vojvodine i modne stvaraoce, a zadatak dizajnera podrazumeva osmišljavanje garderobe za vinske flaše, dok će tokom trajanja Nedelje mode vinari obilaziti radove, u potrazi za najboljim kreacijama. Ali, to nije sve! Deset finalista predstaviće se pred francuskom publikom na Pariskoj nedelji mode, u okviru zvanične platforme „Defile a Paris“!

Svetlana Horvat, „mama“ Srpske nedelje mode i predsednica Nacionalne komore za modu najavljuje puno seminara, od kojih akcentuje dva: „Da li đavo zaista nosi Pradu“, koji će se baviti medijima i komunikacijama, i „Brendiranje modom kroz vino“.

Ono što svakako predstavlja krunu majskog SFW jeste dolazak dizajnera iz centralne Azije, a tim povodom je ispred Serbia Fashion Week-a Anita Ivković posetila Uzbekistanski Fashion Week, odakle donosi samo lepe utiske, tvrdeći da je brend SFW i te kako poznat u tim zemljama. Evroazijska zemlja Azerbejdžan, i tri zemlje centralne Azije: Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan će biti gosti u maju u Novom Sadu, a naredne godine se nastavlja saradnja s njima.

Od domaćih imena, svi eminentni dizajneri izlagaće na nedelji mode, od 3-7 maja, od Marije Šabić, Bate Spasojevića, Zvonka Markovića i ostalih zvučnih imena koji će predstaviti svoje nove kolekcije.

Šestog maja, u saradnji sa OPENS, u dvorcu Ešđeg, biće organizovana izložba, vinjete, zanimljive postavke, a za kraj imaćemo priliku da vidimo predstavljanje projekta „Retroinovation“, pokrenut s partnerima iz Kine, podržan od kineske vlade i naše premijerke Ane Brnabić, kojim će korištenje kulturnog nasleđa i zanata biti oblikovano u savremenom odevanju – postavke srpskih dizajnera bazirane na kulturnoj baštini.

Odlaskom na Pariski Fashion Week krajem septembra, s ciljem plasiranja srpske mode, kao i meseca novembra u Kinu na Chine Edition, Svetlana Horvat tvrdi da je ova godina –godina globalizacije i da je vreme da SFW kao brend krene krupnim koracima u svet!

Jer, zanimljivo, stranci često ne znaju gde se Srbija nalazi, ali za Serbia Fashion Week nisu samo čuli – znaju da je među najvećima u svetu!

Vidimo se od 3-7 maja u Master centru Novosadskog sajma, po 12. put!

 

Autor: Nikea Vučetić