NOVI SAD – Na otvaranju najznačajnijeg međunarodnog festivala umetničke muzike u našoj zemlji – Novosadske muzičke svečanosti, srpska premijera koncertnog izvođenja opere SARDANAPAL Franca Lista! Zahvaljujući Nomusu i saradnji između Srpskog narodnog pozorišta i Muzičke omladine Novog Sada, naša publika će imati prilike da čuje zanimljivo muzičko otkriće, a u izvođenju vrhunskih solista svetske scene i ansambala naše ugledne operske kuće.

Utorak, 9. april, Srpsko narodno pozorište, Scena „Jovan Đorđević“, 20,00

Učestvuju:

Ženski hor i orkestar SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

Dirigent: Gianluca MARCIANÒ (Italija)

Solisti:

Anush HOVHANNISYAN, sopran (Jermenija)

Hector Lopez MENDÓZA, tenor (Meksiko)

Vazgen GAZARYAN, bas (Nemačka)

 

O ovoj operi svetski mediji pišu:

„Apsolutno fascinirajuće…Uzvišeno otkriće. Koja šteta što List nije nastavio ovim putem!”

(Die Welt)

“Sardanapolo je vrlo interesantno, novootkriveno ostvarenje”. (Neue Musikzeitung)

„Briljantan muzički podvig”! (Frankfurte Allgemeine Zeitung)

”U Sardanapalu možemo prepoznati neke vrstu izgubljene karike u muzičkoj istoriji, prelazak iz belkanta ka dramatičnijem stilu. Ovde nema traga nesenzibilnim ariozima; sve je čisto, snažno i iskreno“. (Thuringer Allgneine Zeitung)

***

Prodaja ulaznica na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091), radnim danima od 10h i subotom od 14h, pa do početka poslednje predstave.

Cene ulaznica: 1.200, 1.000 i 800,00 dinara.

***

Manje je poznato da se List oprobao kao autor muzičko-scenskih ostvarenja. Godine 1849. je počeo da piše italijansku operu, radeći na njoj s prekidima blizu sedam godina. Muzika Sardanapala, pisana prema istoimenoj drami Lorda Bajrona iz 1821, bila je tako zavijena velom ćutanja skoro 170 godina, sve dok je grupa studeneta s Univerziteta u Kembridžu, predvođena profesorom Dejvidom Tripitom nije dešifrovala. Rukopis ove jedine Listove zrele opere, svetlost dana je ugledao marta 2017. godine. Istraživanje pokrenuto u Kembridžu privuklo je potom i mlade operske umetnike iz londonske Kraljevske opere i ambiciozne i ugledne dirigente Kirila Karabica (Karabits) i Đanluku Marčana, i upravo su oni bili kreatori svetskih premijera u mestima u kojima je delo stvarano: u Vajmaru, 18. avgusta 2018 . u kome je komponovano, i italijanskom gradu Leričiju na Festivalu „Suoni dal Golfo”, 27. avgusta iste godine. Na Nomusu će ova opera zazvučati treći put!

***

Nomus 2019. trajaće sve do 18. aprila, a tokom deset aprilskih dana, Novosađane očekuje deset koncerata, koje će priređivati ugledni solisti i ansambli iz Srbije, Litvanije, Estonije, Letonije, Rusije, Mađarske, Poljske, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, SAD-a i Australije.

Vrednost tradicije, nove tendencije i značajne premijere, neke su od upečatljivih odrednica ovogodišnjeg izdanja Novosadskih muzičkih svečanosti koje se održavaju u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Više o programima možete pogledati na sajtu: www.muzickaomladina.org