NOVI SAD – Posle devet dana međunarodnog praznika posvećenog muzici, koji se proslavljao u našem gradu od 9. aprila, a koji je okupio zvezde današnje scene iz preko dvadeset zemalja sveta, na kraju ovogodišnjeg izdanja festivala Nomus, sutra – 18. aprila u Sinagogi svira BEOGRADSKA FILHARMONIJA. Za dirigentskim pultom stajaće maestro GABRIEL FELC, a kao solisti će nastupiti flautista MIHAEL MARTIN KOFLER iz Nemačke i naša sopranistkinja VESNA ĐURKOVIĆ.

Koncert počinje u 20,00 časova, a na program su:

  1. SIBELIUS: Finlandija, op. 26
  2. NIELSEN: Koncert za flautu i orkestar

***

  1. v. BEETHOVEN: Egmont, op. 84 / Egmont, Op. 84

***

Prodaja ulaznica za koncert u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.

Cene karata: 1.000 dinara parter sredina i centralna galerija i 800,00 dinara parter sa strane

***

Nemački dirigent GABRIJEL FELC je šef-dirigent Beogradske filharmonije od sezone 2017/18, a od 2013. radi i kao generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije. Neobičnim programima i uočlјivim pobolјšanjem umetničkog kvaliteta uspeo je znatno da poveća posećenost koncerata svih ovih orkestara. Godine 2007. Fondacija „Sergej Rahmanjihov” je dodelila Gabrijelu Felcu i Štutgartskoj filharmoniji nagradu Prix Rachmaninow za interpretaciju ciklusa koncerata s muzikom velikog ruskog poznog romantičara.

Gabrijel Felc je rođen 1971. u Berlinu. Od 1989. do 1994. studirao je na Muzičkoj akademiji „Hanns Eisler” u Berlinu, na odsecima za dirigovanje i klavir.

Dirigovao je vodećim orkestrima u Nemačkoj i inostranstvu, a 2017. je prvi put nastupio u Bolјšom teatru u Moskvi, u sklopu gostovanja s berlinskom Komičnom operom i Mocartovom Čarobnom frulom. Iste godine je dirigovao i Tajvanskim nacionalnim orkestrom i Filharmonijom iz Hangdžoua, a kompletirao je i svoj ciklus snimaka simfonija Rahmanjinova s Dortmundskom filharmonijom. U Beogradu je predvodio najveći koncert klasične muzike na otvorenom u istoriji Srbije, u izvođenju Beogradske filharmonije, kojem je prisustvovalo trideset hiljada lјudi.

Bogata diskografija Gabrijela Felca čini ga jednim od najistaknutijih dirigenata njegove generacije.

Nemački flautist MIHAEL MARTIN KOFLER dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima u Pragu, Briselu, Bariju, Ilcenu i na takmičenju ARD-a u Minhenu, a dobitnik je i nagrade Austrijskog ministarstva nauke i umetnosti. Od 1983. godine Kofler priređuje solističke koncerte, resitale i večeri kamerne muzike po Evropi i u Japanu. Kao redovan i rado viđen gost, Kofler je nastupao s preko 90 renomiranih orkestara. Kao solista sarađivao je s čuvenim dirigentima, među kojima su Džejms Livajn, Lorin Mazel, ser Nevil Mariner, Fabio Luisi, Dmitrij Kitajenko, Herbert Blomštet, Ton Kopman, Bruno Vajl, Hans Graf, Milan Horvat, Hubert Sudan, Andrej Borejko, Džonatan Not, Kazuši Ono, Ginter Šiler, Pavel Kogan i dr.

Kofler je predavač na Univerzitetu „Mozarteum” u Salcburgu, a paralelno priređuje majstorske radionice po Evropi, Koreji, Japanu i Kini. Bio je član žirija na značajnim takmičenjima, poput Međunarodnog takmičenja ARD-a u Minhenu, Međunarodnog flautističkog konkursa u Kobeu, kao i na takmičenjima u Pragu, Kremoni i drugim gradovima.

***

Organizator Nomusa je Muzička omladina Novog Sada, a pokrovitelj Grad Novi Sad.