BUDIMPEŠTA – Subotica će sutra biti domaćin pete zajedničke sednice srpske i mađarske vlade, koju će, kako je ATV televiziji potvrdio izvor iz vrha izvršne vlasti, predvoditi premijer Viktor Orban. U Budimpešti očekuju da će, sem predsednice srpske vlade Ane Brnabić, u najseverniji srpski grad, koji vuče korene sve do 12. veka, doći i predsednik Aleksandar Vučić.

Praksa redovnih sastanaka premijera i ministara sve susedne zemlje započela je jula 2014. u Beogradu, a nastavljena u Budimpešti, pa Nišu, zatim ponovo u srpskoj i mađarskoj prestonici. Prošla sednica dve vlade, održana u Budimpešti 2. februara 2018, bila je, kako su zaključile obe strane, izuzetno plodna, jer je potpisano čak 10 konkretnih ugovora.

Ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto je tada istakao da „nikada bolje političke odnose” sada prati i sve raznovrsnija privredna saradnje, a trgovinka razmena stalno raste: 2016. iznosila je 1,9, sledeće godine 2,5, a lane je dostigla tri milijarde evra, uz i dalje suficit mađarske strane.

Osetna je i pomoć mađarske vlade sunarodnicima u Vojvodini, kojima je prošle godine odobreno 10 milijardi forinti (nešto više od tri miliona evra) za ukupno 6.200 privrednih planova. Zajednički se koriste i evropski, IPA fondovi za pogranične projekte, u koje spadaju i obnova železničke trase na linijama Subotica-Segedin-Baja, zatim izgradnja kulturnih centara u Morahalomu i Paliću i mnogo toga drugog.

RTV (Srđan Basić)