U Dubrovniku počeo samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja

DUBROVNIK – U Dubrovniku je jutros počeo 8. Samit premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1), na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić. Na početku Samita učesnicima se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao da mu je velika čast izadovoljstvo da pozdravi tako veliki broj državnih čelnika, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

“Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svetu. Oko 20 miliona turista posećuje je svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i privredni razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta”, rekao je Plenković.

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo. Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1. Na marginama Samita planirani su sastanci premijerke Srbije i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji. U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope – Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.
 
Tanjug
Foto: Vlada Srbije (Slobodan Miljević)

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *