SUBOTICA – Subotica će danas biti domaćin pete zajedničke sednice srpske i mađarske vlade, koju će predvoditi mađarski premijer Viktor Orban. U Budimpešti očekuju da će, sem predsednice srpske vlade Ane Brnabić, u najseverniji srpski grad doći i predsednik Aleksandar Vučić. Praksa redovnih sastanaka premijera i ministara sve susedne zemlje započela je jula 2014. u Beogradu, a nastavljena u Budimpešti, pa Nišu, zatim ponovo u srpskoj i mađarskoj prestonici.

Prošla sednica dve vlade, održana u Budimpešti 2. februara 2018, bila je, kako su zaključile obe strane, izuzetno plodna, jer je potpisano čak 10 konkretnih ugovora.  Osetna je i pomoć mađarske vlade sunarodnicima u Vojvodini, kojima je prošle godine odobreno 10 milijardi forinti (nešto više od tri miliona evra) za ukupno 6.200 privrednih planova. Zajednički se koriste i evropski, IPA fondovi za pogranične projekte, u koje spadaju i obnova železničke trase na linijama Subotica-Segedin-Baja, zatim izgradnja kulturnih centara u Morahalomu i Paliću i mnogo toga drugog.

“Očekuje se da će ovog puta najviše reči biti o saradnji u oblasti saobraćaja, a tu mislim pre svega na renoviranje pruge Budimpešta – Beograd, izgradnju i popravku pograničnih lokalnih puteva, ali i dalje podsticanje mađarskih firmi da ulažu u Srbiju”, izjavio je nedavno na subotičkoj Panon TV zamenik državnog sekretara u Ministarstvu spoljne trgovine i inostranih poslova Levente Mađar.

RTV (Srđan Basić)