ZAGREB – Uprkos zbrani ovogodišnje mise i komemoracije ustašama na Lojbuškom polju na Baljburgu, u Austriji, organizatori ovog skupa tvrde da će ona biti održana 18. maja, za kada je i planirana. Tzv. Počasni blajburški vod juče je dobio podršku s brojnih državnih instanci, od ministara do predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je nakon sastanka sa njima tvitovala da su je izvestili o toku priprema za komemoraciju. Predsednica je dobila poziv da prisustvuje komemoraciji, ali ga nije potvrdila.

Ministar uprave i politički sekretar HDZ-a Lovru Kuščevića kritike vlasti u Austriji očito ne impresioniraju, budući da je najavio da će ići u Blajburg, kao i prethodnih godina, a ne bude li komemoracija zabranjena, najavljuje “poplavu” i drugih hrvatskih zvaničnika. On, kaže, ne vidi razlog zbog kojeg na tom skupu ne bi bili i neki drugi hrvatski političari, isto kao i svi hrvatski građani. A ukoliko skup bude zabranjen, Kuščević kaže da će u tom slučaju poštovati austrijske zakone.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, za razliku od Kuščevića, drugi visoki zvaničnici mnogo su oprezniji i, očito, svesni da prkošenje Austriji, nezadovoljnoj što se komemoracija održava na njenoj teritoriji.

Tanjug