PEKING – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, završavajući posetu Kini, da je delegacija Srbije napravila dobar “prolaz” tokom posete, da je govorila istinu i da je našoj zemlji ukazana velika čast tokom foruma “Pojas i put”.

“Dva puta smo danas dobili pravo da govorimo, a bio sam i poslednji na skupu ‘Pojas i put’. To je iznenađujuća čast. Zahvaljujući otvorenosti delegacije, i tome šta smo govorili jedini smo uz domaćina dobili aplauz i to najveći”, rekao je Vučić sumirajući poslednji dan foruma i celokupnu posetu Pekingu.

On je ukazao da mesto koje je dobio za stolom pored Sija tokom zajedničkih ručkova i večera, kao i to što je dobio priliku da praktično zaključi skup, obraćajući se, pored druga dva svetska lidera, poslednji, više od protokola.

To je, ističe, “slika” pozicije i značaja koju Srbiji daje Kina u okviru inicijative Pojas i put, čiji su rezultat mnogi zajednički projekti, te i najavljena nova ulaganja Kine u Srbiju.

On je naveo da su na današnjim sesijama bili prisutni brojni svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima generalni sekretar UN Antonio Gutereš, šefica MMF Kristin Lagard, kao i predstavnici Azijske banke, te da je Srbija imala prilike da bude predstavljena u posebnom svetlu.

Vučić je istakao da je delegacija Srbije, na čijem je čelu bio, napravila dobar prolaz u Kini, da je govorila istinu i ono što zaista mislimo, inače dobro, o saradnji sa Kinom.

Tanjug