KIKINDA – U okviru Tima za spas sela, čije formiranje je u toku, posebna pažnja posvećena je programima i konkretnim merama koji će na selu zadržati mlade. Programom “500 zadruga u 500 sela” namenjeno je više od 700 miliona dinara za zemljoradničke zadruge. U selima na severu Banata zemljoradničke zadruge bile su garant dobrog poslovanja, pa je ponovno pokretanje kooperacija žiteljima vrlo interesantno.

Selo Novi Kozarci na krajnjem severu Banata kod Kikinde pre nekoliko decenija bilo je poznato po proizvodnji tovljenika, pa je tako, u proseku, svako domaćinstvo hranilo više od 15 komada svinja, koje su, kada bi dostigle određenu težinu, bile predate seoskoj zadruzi. Ta zadruga danas ne postoji, porušena je i obrasla u korovu.

Sada u selu funkcioniše modernija zadruga, ali je udruživanje i dalje prioritet.

“Moje lično mišljenje je da je zadrugarstvo bitno za opstanak ljudi na selu, odnosno važno je udruživanje. Samostalno retko ko uspe, ipak je mnogo bolje kada nas je više, pogotovo na konkursima prilikom nabavke mehanizacije i stoke”, kaže Damir Radulović, direktor zadruge u Novim Kozarcima.

Udruživanje poljoprivrednika jedno je od najvažnijih rešenja po mnogima. Iako u Iđošu nadomak Kikinde danas nemaju kooperaciju, postoji lokalno udruženje vinogradara u okviru kojeg je plasman proizvoda, ali i nabavka sredstava preko konkursa znatno lakša. Mnogi danas vide udruživanje kao način da mladi ostanu u svojim sredinama, samo je potrebna bolja organizacija.

RTV (Branislav Ugrinov)