BEOGRAD – Brza hrana kaoi značajan pad kvaliteta namirnica usled sve većeg zagađenja životne sredine, alii upotrebe pesticida i herbicida, ishranu činisve nezdravijom. Zato su dodaci ishrani sve potrebniji za očuvanje zdravlja.

Za ljudsko zdravljedobro jeono što ga krepi, neguje, hrani, jača, oplemenjuje, podiže zadovoljstvo življenja. Nažalost, savremeni način života uglavnom čini suprotno. Nedovoljno kretanje, brza hrana, energetski napici, ubrzan tempo života, stres, svakodnevna izloženost elektromagnetnom zračenju kroz stalnu upotrebu mobilnih telefona i sate koje provodimo pred kompjuterom, a ako se tome dodaju pušenje, gojaznost ili pojačano konzumiranje alkohola, put do dobrog zdravlja postaje sve duži.

  • Neadekvatnom ishranom, pre svega velikim unosom testa, šećera, masnoća povećava se rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja i to je put ozbiljnog narušavanja zdravlja. Nasuprot tome, niske vrednosti masnoća kao posledica raznih, popularnih i agresivnih, dijeta,takođe narušavajuzdravlje.U dužem periodu,neadekvatna ishrana neminovno rezultira zdravstvenim problemima i manjkom hranljivih materija neophodnih za snažan imunitet i pravilno funkcionisanje organizma – upozorava dr Predrag Marinković, regionalnimenadžer, nadležan za lekove koji se izdaju bez lekarskog recepta i dijetetske proizvode iz kompanije Hemofarm.

Zdravstvena statistika u Srbiji je alarmantna. Od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50.000 ljudi, bolesti raka odnesu još 20.000, broj obolelih od šećerne bolesti bliži se milionu, aprema epidemiološkim prognozama, 2020. godine biće gojazno čak 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena. Šta činiti da se statistika počne menjati?

  • Ulagati u prevencijui zdravstvenu edukaciju stanovništva, ali to je i pitanje odgovornosti svakog pojedinca.Redovne zdravstvene kontrole su važnamera prevencije, jer omogućavaju da se bolest blagovremeno otkrije. I kadanemate zdravstvenih tegoba, obavezno jednom godišnje posetiteizabranog lekara. Pregled će dati uvid u osnovne laboratorijske analize, vrednost krvnog pritiska, nalaz na srcu i plućima, stanje na krvnim sudovima, a na vreme može biti uočen povišen šećer u krvi, ili neke druge negativne promene. Lekar će vam objasniti zašto je važno da se više krećete, kako da se pravilno hranite. – savetuje dr Predrag Marinković.

I kvalitet opšteg ambijenta življenja, bitno je izmenjen. Naglo rastezagađenost vazduha,vode, zemljišta, a kvalitet hrane nije isti kao nekada. Zbog upotrebe MPK đubriva zemljište se ispostilo, pa su za bolje prinose neophodni i pesticidi i herbicidi. Danas u belom pšeničnom brašnu ima tri i po puta manje cinka, šest puta manje vitamina E, tri i po puta manje gvožđa, vitamina B3 sedam puta, a kalcijuma dva i po puta manje nego u brašnu koje se jelo pre 60 godina, pokazuju istraživanja sprovedena u SAD-u. I nivo hranljivih materija u voću i povrću, značajno je opao u toku protekle 3 decenije.

  • Preduslov za očuvanje dobrog zdravlja je pravilna i raznovrsna ishrana. Za snažan imuni sistem i normalne metaboličke procese našem organizmu je neophodno47 sastojaka, među kojima 13 vitamina, 6 minerala, 14 oligoelemenata,dve nezasićene masne kiseline i osam aminokiselina. Ubrzan tempo života naterao je, međutim,većinu ljudi na nepravilnu ishranu,preskakanje obroka, nedovoljan unos voća i povrća, previše pekarskih proizvoda ili masne i pržene proteinske hrane. Organizam tako ostaje bez važnih vitamina i minerala koji su neophodni za očuvanje zdravlja. Otuda je danas sve potrebnije uzimatii dijetetske suplemente – kaže naš sagovornik.

Dijetetski suplementi ili dodaci ishrani suproizvodi koji svojim aktivnim sastojcima doprinose jačanju prirodnih funkcija organizma i dopuna su neodgovarajućoj i osiromašenoj ishrani. Suplementacija vitaminsko mineralnim kompleksima široko je rasprostranjenai opšteprihvaćena u svetu.

  • Ustanovljeno je da se unošenjem odgovarajućih nutritivnih sastojaka može sprečiti nastanak mnogih oboljenja.Dovoljnim unosomkalcijuma i vitamina D, primera radi, u detinjstvu se izgrađuju jake kosti.Poznato je i da je gvožđe neophodno za rast i razvoj dece, ali je jednako važno i trudnicama i dojiljama. Unos propisane količine magnezijuma omogućava pravilnu funkciju srčanog mišića, održava normalan tonus krvnih sudova, snižava povišen krvni pritisak. Dakle, dopune ishrani su korisna pomoć svim uzrastima i mogu da pomognu pacijentima u bržem oporavku, deci u razvoju, starijim osobama u poboljšanju zdravlja, kao i sportistima čije se potrebe za vitaminima i mineralima znatno uvećavaju – poručuje dr Predrag Marinković iz Hemofarma.

Aleksandra Gazivoda