“Zelena energija” je budućnost

SUBOTICA – U Srbiji nedostaje podrška države u ozbiljnija ulaganja u obnovljive izvore energije. Subotica bi u budućnosti trebalo više da koristi energiju sunca, geotermalnih izvora i biomase. Profesor Jožef Njerš kaže da je nuklearna energija najčistija energija, a da potencijali “zelene energije” poput sunčeve energije, energije vetra, biomase nisu dovoljni zastupljeni.

Sa suncem se može sve rešiti, kaže profesor Peter Odri objašnjavajući da Srbija, kao i zemlje u regionu nisu bile spremne za nove tehnologije po pitanju obnovljivih izvora energije. Kao primer koji treba slediti navedena je Kina koja u eksploataciji sunčeve energije koristi najnovije tehnologije.

“Sunčeva energija ima toliko tih rezervi, ne samo u tome što se može velika površina pokriti. Nove tehnologije koje se pojavljuju su na bazi crnog silicijuma i to nije prljava tehnologija. To su nano slojevi sa malom količinom zlata i tu ima znatnog potencijala. Ta tehnologija će nam dati puno novih mogućnosti”, rekao je profesesor Peter Odri, subotica.

RTV (Sandra Iršević)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *