BEOGRAD – Veoma je važno da se Rusija, Kina i još neke zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova direktnije uključe u proces rešavanja kosovskog problema, jer bez toga ne može biti izbalansiranog i pravednog rešenja, smatra nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović. On je za Tv Pink rekao da se tokom posete predsednika Srbije Kini može očekivati da Rusija i Kina reafirmišu svoju principijelnu podršku Srbiji, odnosno njenom teritorijalnom suverenitetu i integritetu i mirnom političkom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a u skladu sa principima međunarodnih odnosa- u okviru Rezolucije 12 44.

Jovanović smatra da briselski format pregovora ima ozbiljan nedostatak i da se on ogleda u tome što se odvija u okviru geopolitike Zapada, te nema involviranja svih faktora koji su bili uključeni u donošenje rezolucije 12 44 .

“Ne samo to, gubi se i napor Zapadnih zemalja da se Rusija i Kina izoluju iz tog procesa i to je bilo u osnovi odluke da se pregovarački proces iz UN prebaci na Brisel da bi se onemogućilo učešće Rusije i Kine”, ističe Jovanović.

On smatra da svako rešenje koje je izvan globalnih kretanja i dubokih promena u svetu ne može biti uravnoteženo i pravedno rešenje.

“Zato je veoma značajno da se Rusija, Kina i još neke zemlje koje nisu priznale jednostrano otcepljenje Kosova direktnije uključe u proces rešavanja problema. Bez njihovog direktnog uključivanja bojim se da ne može biti izbalansiranog, pravednog i održivog rešenja”, rekao je Jovanović.

Tanjug