ZAGREB –Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) najavila početak kampanje za predstojeće izbore za Evropski parlament, koja će nastupiti sa sloganom “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj”, a njen lider, Milorad Pupovac, poručio je da ta stranka ima potencijal za samostalni nastup.

“Neki pitaju ‘zar i vi idete na izbore’. To pitanje zaslužuju mnoge od 33 liste, ali SDSS ne, jer imamo potencijal u biračkom telu i razvijaćemo ga tokom kampanje”, rekao je Pupovac.

Lider SDSS je kazao da od pitanja koje je postavljeno u sloganu – “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj” – zavisi obim slobode i normalnosti u Hrvatskoj, ali i njena evropska budućnost.

“Za cilj imamo normalnu Hrvatsku i borimo se protiv predrasuda i stigmatizacije. U Evropskom parlamentu borićemo se protiv onih koji vuku zemlju prema nazad i koji ne menjaju Hrvatsku i Evropu nego je unazađuju i ruše. Na netoleranciji i mržnji se ne gradi patriotizam, nego prostor za sukobe nejednakost, nestabilnost i neustavnost”, rekao je Pupovac.

SDSS se, podsetio je, borio da Hrvatska uđe u EU, a sada se, rekao je, borimo protiv nacionalizma koji se nudi kao spas za Evropu i Hrvatsku.

“Znamo kako je to ‘spašavanje’ ranije završilo – kao pakao za Hrvatsku i Evropu. Zalažemo se za evropsku Hrvatsku uzdignute glave, tako i da Srbi u Hrvatskoj budu uzdignute glave”, naveo je i dodao dodao da u Hrvatskoj postoje ljudi kojima smeta što Srbi učestvuju u hrvatskom političkom životu i koji organiziraju referendume koji bi to ukinuli.

Tanjug