NOVI SAD – U sklopu umetničke akcije „Studio DAHD“ u kojoj učestvuju studenti umetničkih akademija na Dunavu iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Srbije, studenti treće godine Departmana dramskih umetnosti AUNS: Filip Kljakić (montaža), Stefan Dimitrije Dimić (kamera), Marija Savanović (muzička produkcija) i Ružica Anja Tadić (multimedijalna režija) pod mentorstvom prof. Siniše Bokana uz podršku prof. dr Dubravke Lazić i prof. Olivere Gračanin snimili su kratkometražni igrani film „Legenda o dunavskoj vili i vojniku“ u sklopu finalnog rada na temu očuvanja skrivenog nasleđa Dunava. Akademija umetnosti je strateški partner u realizaciji ovog međunarodnog projekta.  Film će biti prikazan u sklopu audio-vizuelne instalacije „Legende o dunavskoj vili“, nastale sa idejom da se sačuva usmena tradicija pričanja priča, kao i da se ukaže na mitologiju i postojanost Dunava u narodnim pesmama u utorak 14. maja u sklopu međunarodne izložbe u galeriji „Canetti House“ u Ruseu, u Bugarskoj.

U kratkom igranom filmu vojnik u ratu nepovratno daje svoju dušu mašineriji smrti i zahvaljujući ljubavi vile sa Dunava koja ga odvede iz bojišta, vojnik pronalazi večni mir. U filmu su igrali Darko Radojević (vojnik) i Nevena Nerandžić (vila), studenti treće godine glume u klasi prof. Nikite Milivojevića. Režija: Ružica Anja Tadić, direktor fotografije: Stefan Dimitrije Dimić; Švenker: Marko Močić; Dizajn zvuka: Marija Savanović; Montaža: Filip Kljakić. Pesmu vile je pevala Helena Soldat.

 U sklopu instalacije koju je dizajnirao doc. Miroslav Šilić će pored filma biti prikazane četiri legende, praćene zvučnim efektima i muzikom, kao i autorska pesma „Dunavska vila“, čiju kompoziciju i tekst potpisuje Marija Savanović. Pesmu su izvele studentkinje etno-muzikologije: Violeta Radić, Milena Aleksić, Milana Dabić, Ana Parčetić, Anđel Lambeta, Olga Marković, Milica Nenadić, Martina Vukobrat, Ines Bajić. Legende i pesmu prate vizuelni materijali sa istraživačkog putovanja autorskog tima u Đerdap i Donji Milanovac – kamera: Stefan Dimitrije Dimić, Ružica Anja Tadić i dron operater: Filip Kljakić.  Projekat je nastao kao deo internacionalne umetničke akcije pod nazivom Studio DAHD (Studio za umetnički razvoj dunavskog nasleđa) u okvirima Interreg DTP projekta „CultPlatForm_21“ i finansijski je podržan fondom IPA fondom. Predstavljanje rada u Novom Sadu je planirano za prvu polovinu juna 2019. a kolektivna izložba projekata u okviru akcije Studio DAHD će biti otvorena u prostoru Kulturne stanice „Svilara“ 7. juna 2019. godine.

Za realizaciju projekta se zahvaljujemo: Narodnom pozorištu u Beogradu, Fruškać veb mapama, Aleksandru Repedžiću, Nacionalni parku Đerdap, Jelena Bujdić Krečković, Opštini Irig, profesorima, saradnicima i kolegama studentima sa Akademije umetnosti: Elidi Mesaroš Lajko, Aleksandaru Komnenoviću, Danici Stanković, Milanu Aleksić, Ivanu Kljajić, Aleksandru Buzadžiću, Filipu Kuranjiju, Ivani Pejak, Anici Gatalo i Ivani Riđički.