NOVI SAD – Predstva “Anđeo je sleteo u Vavilon” biće izvedena premijerno 10. maja u 19 sati u Novosadsko pozorištu/Ujvideki Szinhaz

O čemu je “Vavilon”

Jedna od prvih drama poznatog švajcarskog komediografa Fridriha Direnmata – “Anđeo je sleteo u Vavilon” – govori o moći, politici, glavnim tokovima istorije, o božijoj milosti i nemilosti. U Vavilonu imaju novog kralja: Nebukandezar zabranjuje siromaštvo u svojoj državi i time primora skitničare da se sklone sa ulice. Ali najspretniji skitničar Aki neće drugi posao. Nebukadnezar, prerušen u skitničara, izlazi na ulicu da bi ga ubedio. Istovremeno, ne baš obavešteni, optimistički nastrojani anđeo, sleti u Vavilon da bi dao Božiji dar onome koji je najjadniji na svetu… U ovoj ludoj političkoj komediji igra gotovo ceo ansambl Novosadskog pozorišta: u glavnoj ulozi je gost iz NP Subotica Andor Kovač Nemeš a skitničara Akija igra Daniel Husta. Reditelj je Ištvan Sabo. 

Reč reditelja Ištvana Saba: “U sasvim korumpirano društvo Direnmat dovodi jedno čisto biće, jednu devojku, koja uskomešta sve u ljudima, njihove misli i dela. To društvo, ti ljudi su na korak od apokalipse ali i iskupljenja, sve zavisi od njih… Dakle, dobiju mogućnost iskupljenja i pročišćenja ali sve zavisi od toga kako će se ophoditi prema čudu koje ih je zadesilo. Umesto da se pročiste i da im krene nabolje, oni će to čudo pokušati da iskoriste za svoju korist, da ga uprljaju, korumpiraju… Prostor kod Direnmata podeljen je na Nebo i Zemlju, mi idemo sloj niže – u katakombe ispod Vavilonske kule koja tek treba da se izgradi. Igramo tragikomediju…”

Reč glumca Andora Nemeša Kovača: “Igram kralja, čoveka moći, koji je raspolovljen između ljubavi i moći, taj sukob obeležava moj lik, igramo komediju a moram da budem ozbiljan. Zahtevna uloga, mnogo teksta, zapravo ovo mi je najduži tekst koji sam ikad odigrao u Novosadskom pozorištu, gde sam proveo neke svoje lepe mlade godine, prve profesionalne godine u teatru, igrajući u predstavama poput “Roki horor šou”, “Čikago” na primer…”

Reč glumca Daniela Huste: “Igram prosjaka Akija, genijalca koji vidi celu situaciju, iza kulisa, vidi sve intrige a i sam ih pravi, ume da reši a i da zamrsi… Vrlo zahtevna uloga iako osećam da sam u odličnoj kondiciji jer ove sezone igram u svim predstavama u  mojoj matičnoj kući. Dosta je teksta, višeslojan je, bogat, višeznačan… Reditelj je vrlo zanimljiv, pozitivan, inspirativan, ne drži se kruto teksta, vrlo lepo radimo, oseća glumce, prihvata sugestije, menja, oblikuje, prilagođava, daje lepe sugestije i indikacije… Verujem zato da će ovo biti dobra predstava.” 

Reč dramaturga Roberta Lenarda: “U glavnom gradu države Vavilon sprema se luda komedija: siromaštvo je zabranjeno, novi vladar je pun planova, bavi se važnim pravnim pitanjima, trudi se da iskoreni pljuvanje ili bar da ga svede na minimum, vojska maršira ka nepoznatim ciljevima, Rimu i Pekingu, bivši kralj skače padobranom, pesnici i muzičari padaju kao muve, dželat skače na rok koncertu a bolja i lepša država, ukrašena rasplesanim kukastim krstovima, šepa ka ostvarenju.

A onda hop: anđeo je sleteo u Vavilon. Sleteo, pao, strovalio se iz ko zna koje galaksije i doneo poklon – a i nije…

Naime poklon, dar sa neba je nešto sa čim čovek ne zna šta će. Sa njim ne zna šta će ni najpopularniji vavilonski prosjak, ni prodavac magarećeg mleka, kao ni njegova žena, niti ponosni fabrički radnik. Od tog nebeskog dara, potpuno se izgubi policajac, bankar i cela berza dube na glavi, popovi su zabeknuti a vavilonski poslanici i birokrate izvršavaju samoubistvo (za njima baš i ne žalimo…)

Anđeo koji je sleteo u Vavilon, umesto iskupljenja praćenog anđeoskim horom, donosi pank apokalipsu.”

KO JE KO U PREDSTAVI?

Nabukodonosor ‒ Andor Kovač Nemeš, k. g.

Aki, skitničar ‒ Daniel Husta

Anđeo ‒ Gabor Pongo

Kurubi ‒ Blanka Dieneš, s. a.

Nimrod, bivši kralj ‒ Atila Nemet

Hamurapi, glavna ministarka ‒ Livia Banka

Utnapištim, glavni sveštenik ‒ Atila Giric

General Mumabitu ‒ Arpad Mesaroš

Nebo, policajac ‒ Zoltan Širmer

Engibi, bankarka ‒ Emina Elor

Ali, radnik ‒ Daniel Gomboš

Gimil, prodavač magarećeg mleka ‒ Atila Mađar

Prva gđa Gimil ‒ Silvia Križan

Druga gđa Gimil ‒ Agota Ferenc

Sidi, dželat ‒ Ištvan Kereši

Umetnici ‒ Bence Salai, Judit Laslo i Robert Ožvar

AUTORSKI TIM

Dramaturg: Robert Lenard

Muzika: Erne Verebeš, k. g.

Aranžman: David Klem, k. g.

Scenografija i kostimi: Marfa Gudkova, k. g.

Reditelj: Ištvan Sabo K., k. g.