NOVI SAD – Prvi dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ je Laslo Darvaši, književnik iz Mađarske, za knjigu priča Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie) objavljenu na nemačkom jeziku (Suhrkamp Verlag, Berlin 2016). Žiri u sastavu Ilma Rakuza (predsednica), Đerđ Konrad, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar najviše ocene dao je Darvišiju uz obrazloženje:

„Međunarodna nagrada za književnost ’Aleksandar Tišma’ dodeljuje se prvi put, a njen ovogodišnji dobitnik je mađarski pisac Laslo Darvaši (rođen 1962. godine) za zbirku pripovedaka Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie)  (Zimsko jutro – Bog. Domovina. Porodica). U 35 novela on se bavi narušenim porodičnim odnosima, socijalnom nemaštinom i zapostavljenošću, mržnjom prema strancima, kriminalitetom i nesrećama, ali i misterioznim dešavanjima koja svakodnevni život izbacuju iz takta. Svejedno da li je reč o mlađim ljudima, invalidima, muzičarima ili očevima i sinovima, Darvašijevi likovi zahvaćeni su nekom vrstom nostalgične neutešnosti čija apsurdnost ponekad podseća na Kafku. Na virtuozan način autor izražava njihova osećanja i dela, stvarajući velikom sugestivnom moći košmarne svetove koji ujedno šokiraju i fasciniraju. Magija Darvašijevog jezika ume da transcendira čak i ono najstrašnije. To njegovu knjigu čini jedinstvenim čitalačkim doživljajem.“

Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra i biće uručena 24. juna u Novom Sadu. Izdavačka kuća Akademska knjiga, koja objavljuje Celokupna dela Aleksandra Tišme, objaviće nagrađenu knjigu na srpskom jeziku.

Fondacija „Aleksandar Tišma” osnovana je u avgustu 2016. Misija Fondacije je afirmacija, popularizacija i proučavanje dela i ličnosti književnika i akademika Aleksandra Tišme. Jedna od osnovnih aktivnosti Fondacije je dodela Međunarodnе nagradе za književnost „Aleksandar Tišma”. Nagrada se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika – nemačkom, engleskom i francuskom.