BEOGRAD – Kompanija JTI (Japan Tobaco International) i japanska ambasada u Beogradu dodelile su, osmi put, pet stipendija Sakura studentima i istraživačima iz Srbije za najbolje ideje za istraživačke radove u vezi s Japanom. Kako je danas saopšteno, dodela Sakura stipendija započeta je 2011. godine sa ciljem da “podstakne kreativne i pametne ljude, nosioce ekonomskog, društvenog i političkog napretka u budućnosti da istraže Japan i japanske dobre prakse i tako doprinesu razvoju Srbije i jačanju prijateljskih odnosa ove dve zemlje”.

Dobitnici stipendije Sakura ove godine su Ivona Nađ, Milica Lazić, Sanja Vesić, Aleksandar Kvastek i Pavle Lazarević.

“Od 2011. godine na konkurs za Sakura stipendije ukupno je stiglo oko 800 ideja, od kojih je nagrađeno 40. Međutim, mi i dalje dobijamo vrlo originalne i kvalitetne predloge što govori da interesovanje za Japan i Sakura stipendiju ne jenjava i da je Japan zemlja od koje mnogo toga može da se nauči”, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan.

On je zahvalio Ambasadi Japana na podršci u realizaciji projekta Sakura stipendija, napomenuvši da Ambasada i JTI zajedničkim snagama rade na tome da Japan približe domaćoj javnosti, a da ono najbolje iz Japana predstave Srbiji.

Ambasador Japana u Srbiji Duniči Marujama izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine prijavio izuzetno veliki broj kandidata za Sakura stipendiju, koju omogućava Japan Tobaco International, i to studenata koji pokazuju veliko interesovanje za proučavanje Japana, japanske kulture, umetnosti, društva.

Tanjug