Donja Gradina: Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina

DONJA GRADINA – U Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice danas je održana centralna manifestacija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković , kao i predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministri u vladama RS i Srbije. Parastos srpskim žrtvama služio je srpski patrijarh Irinej, a potom sui upućene jevrejska i romska molitva.

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su venci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u Jasenovcu. Logor Donja Gradina, jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, i bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica.

Na osnovu prvih ekshumacija, koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo – 500. 000 Srba, 80. 000 Roma, 32. 000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *