BEOGRAD – Portparol KFOR-a Vinčenco Graso izjavio je da je situacija na severu KiM mirna i pod kontrolom, tvrdi da su “svi bili unapred obavešteni” o jučerašnjoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije, te ocenjuje da je najveća pretnja po mir i stabilnost u regionu “retorika pojedinih lidera”. On je za TV Prva rekao da je KFOR pratio operacije širom Kosmetu, a da je jučerašnja bila policijska operacija sprovođenja vladavine prava i da nije u vezi sa mandatom KFOR-a. Rekao je da je juče bilo “malo tenzija”, ali da su one ostale na izolovanim lokacijama i da su završene tokom dana, te istakao da KFOR neće reagovati ukoliko kosovska policija ne traži njihovu pomoć, osim ako je situacija veoma loša, odnosno ukoliko postoji pretnja opštoj bezbednosti u regionu.

Na insistiranje novinara šta je trebalo da se desi da KFOR shvati da je kosovska policija upotrebila prekomernu silu, on je rekao da je juče situacija bila pod kontrolom i da su je pratili:

“Imali smo razmenu informacija i bili u kontaktu sa institucijama, čak sa srpskim vlastima i svi su bili obavešteni o onome šta se dešava. Svi su bili unapred obavešteni o operaciji, tako da nije bilo iznenađenja i nije iznenađujuće to što se desilo”, tvrdi Graso.

U razgovoru nije bilo reči o tome da li su kosovski specijalci imali i saglasnost za akciju na severu, ali je ocenio da “u ovom trenutku miru na Kosmetu najviše preti retorika i propaganda, nekada lažne izjave”.

Tanjug