Izložba “Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija” u Muzeju Vojvodine

NOVI SAD – Izložba “Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka”, čiji su autori muzejska savetnica, istoričarka Ljubica Otić, i viša kustoskinja, istoričar Čarna Milinković, biće otvorena danas u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Izložba prikazuje istorijski razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine od druge polovine 19. veka, kada se pojavljuju prvi ispiti zrelosti u srpskim gimnazijama, do 60-ih godina 20. veka, kada počinje novi način i pristup proslave mature prepoznatljiv i današnjim đacima, a u pitanju su gimnazije koje su i danas aktuelne.

Kroz rekonstrukciju učionice sa kraja 19. veka i početka 20. veka, istorijske zapise komisija sa polaganja ispita zrelosti, đačka svedočanstva i knjižice, školske izveštaje, sačuvane maturske table, nastavna sredstva, udžbenike, odeću koja oslikava određeni vremenski period, aktuelnu muziku i fotografske ateljee, publici će biti približene društveno-političke i vaspitno-obrazovne okolnosti jednog vremena.

Autorke su putem navedenih predmeta pokušale da definišu i poziciju gimnazija u društvu koju su imale u minula vremena i kakvu imaju danas.

Tanjug, RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *