BEOGRAD –U okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatkih odnosa Francuske i Srbije, Galerija Matice srpske priređuje izložbu “Sava Šumanović i tajna pod kupolom” u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Izložba će svečano biti otvorena 17. maja u 19 sati, a postavka će za posetioce biti otvorena do kraja avgusta.

Najvažniji eksponati su četiri pripremne skice Save Šumanovića za oslikavanje stubova u restoranu “La Coupole” u Parizu, koji je krajem dvadesetih godina prošlog veka bio stečište umetnika, a koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu. Takođe, biće predstavljeno 12 Šumanovićevih dela iz kolekcije Matice srpske koja pokazuju uticaj francuske umetnosti na njegova dela, do povratka u Šid 1929 . 

“Ta skica iz privatnog vlasništva zapravo jeste glavni eksponat ove izložbe, ona potvrđuje da je to radio Sava Šumanović, zatim se deo izložbe fotografije “La Coupole” upravo iz tih godina, 20-ih i 30-ih, kada je zapravo Sava Šumanović tamo i boravio i konačno, jedan njegov crtež koji se zove “U baru”, a koji je iz naše kolekcije”, kaže autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Sastavni deo izložbe je i dokumentarno – umetnički film “Četiri karijatide”, autora Igora Antića, o Šumanovićevom stvaralaštvu. Izložba se priređuje sa idejom da se francuska javnost upozna sa snažnim vezama i međusobnim uticajima dveju kultura.

RTV (Radoslavka Žigić)