BEOGRAD –Predstavnici 58 kineskih kompanija iz provincije Džedijang posetiće danas Srbiju kako bi pronašli lokalne partnere u oblastima proizvodnje građevinskog i elektro-materijala, roba široke potrošnje… Ova poseta kineske delegacije i učešće na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije jedna je od nekoliko desetina najavljenih u narednim mesecima i deo je jačanja srpsko – kineskog partnerstva u okviru globalne inicijative “Jedan pojas, jedan put”. Infrastruktura i energetika, oblasti u koje su kineski investitori godinama unazad najviše ulagali u Srbiji, bili su samo “vrata” za dolazak novih kompanija, ali sada u potpuno drugačijim sektorima.

Veliki kineski igrači investiraju u Železaru Smederevo i RTB Bor, u izgradnju fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, kreditiraju i učestvuju u rekonstrukciji pruga, mostova… Ali, po svemu sudeći, ove investicije bile su samo prethodnica desetinama drugih kompanija koje sada šalju u Srbiju i region “izviđače” kako bi se proverili investicionu klimu.

“Kina se u početku, proteklih godina, fokusirala na energetiku i infrastrukturu proteklih godina. Međutim, pomak u saradnji je da se kompanije iz drugih sektora vrlo interesuju za naše tržište. Dolaze privatne kineske kompanije kojima je interesantno da čuju o mogućnostima za ulaganje”, kaže rukovodilac Centra za izvozne proizvode i usluge u PKS Milanka Stojaković.

Tanjug