Kitarović o streljanju ustaša u Blajburgu: Najveći poratni masovni zločin u Evropi

ZAGREB – Deset dana uoči najavljene komemoracije u Blajburgu, predsednica Kolinda Grabar Kitarović obišla je to mesto, položila cveće i zapalila sveće ustašama ubijenim po okončanju Drugog svetskog rata. Iz Kabineta hrvatske predsednice je juče saopšteno da je to bilo “masovno ubistvo ratnih zarobljenika”, da su pritom prekršene, kako se tvrdi, “sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929.”, kao i da je to bio po razmerama “najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugoga svetskog rata”.

U saopštenju s Pantovčaka se ne navodi kada je Grabar Kitarovićeva posetila Bajburg s obzirom na to da učestvuje na samitu Brdo-Brioni koji je juče počeo u Tirani.

Inače, najavljena komemoracija ustašama stradalim na području Blajburga ipak će biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog isticanja ustaških obeležja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, a što je protivno zakonima te zemlje.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *