BEOGRAD – Na predstojećem Saboru SPC koji se održava 9. maja vladika bački Irinej priprema žestok napad na episkopa zapadnoameričkog Maksima, piše “Blic”, pozivajući se na neimanovane izvore.

“Sukob pravoslavlja na relaciji Carigrad – Moskva odrazio se i na odnose unutar SPC. Za sada, epilog je da vladika bački Irinej za predstojeći Sabor priprema svilen gajtan za episkopa zapadnoameričkog Maksima”, navodi beogradski dnevnik.

U protekla dva meseca u životu SPC odigrala se, “grubo rečeno, do sada nezabeležena situacija”, piše “Blic”, navodeći da je u pitanju rat saopštenjima između dvojice vladika, a da je to zapravo “sukob generacija i stavova oko presudno bitnih stvari za SPC i njene vernike”.

Sve je počelo pismom Sinoda upućenom carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem se, pored poziva da se još jednom preispita odluka o davanju autokefalnosti Ukrajini, navodi, kako piše “Blic”, “da će SPC biti prinuđena da svom sveštenstvu preporuči da se kloni služenja ne samo sa Ukrajincima već i sa svima koji sa njima saslužuju”.

Blic, Tanjug