BEOGRAD – Živom klasiku srpske književnosti Branimiru Brani Šćepanoviću danas je u Srpskoj književnoj zadruzi uručena nagrada za životno delo “Bora Stanković”. Nagrada se sastoji iz povelje ispisane na koži i reljefa sa likom Bore Stankovića koji je izradio vajar Stanimir Pavlović. Nju je uručio Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice “Bora Stanković”, koja organizuje Borinu nedelju u Vranju.

Drugi laureat bio je književnik Siniša Kovačeviću kome je nagrada uručena 29. marta dok Šćepanović (82), iz zdravstvenih razloga, nije mogao da je primi. Nagrade je dodelio žiri u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar (predsednik).

Lompar je danas u SKZ održao govor u kome je istakao da je Zadruga bila najbolje alternativno mesto za uručivanje priznanja Šćepanoviću pošto je SKZ, najugledniji srpski izdavač objavio u svojoj najvažnijoj biblioteci, plavom Kolu 2015. godine, njegovu knjigu “Ono drugo vreme” u kojoj je sakupljena piščeva izabrana proza. Za to izdanje SKZ Lompar je napisao predgovor na 80 strana koji je prvorazredna studija o Šćepanovićevom književnom opusu.

Tanjug