BEOGRAD –Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je dolazak nemačke kompanije MTU, vodećeg proizvođača avio motora, veliki dan za Srbiju, jer je ta kompanija “rols rojs” ili “mercedes” u svetu avioindustrije. Vučić je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te kompanije.

“Ovo je jedan veliki projekat, od ogromnog značaja za nas, koji znači novi, visoko tehnološki život Srbije”, rekao je Vučić.

Najavio je da bi već u junu trebalo da bude potpisan i ugovor, a da će se fabrika nalaziti u okolini Beograda, najverovatnije u Pazovi, ali da će tamo moći da rade i ljudi iz Pančeva i drugih mesta u blizini, a posebno oni koji su već u procesu dualnog obrazovanja i koji znaju kako da rade najsofisticiranije poslove.

“Srbija je izgubila mesto u zemljama koje su imale avio klaster. Srbija je sada vraća na nebo evropske i svetske avio industrije”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se i mnogo više.

Primera radi, naveo je da se MTU u Poljskoj počeo poslovanje pre 10 godina, a da danas imaju 28.000 zaposlenih.

Tanjug

Foto: @predsednikrs