NOVI SAD -Prema istraživanju fondacije Catalyst Balkans u 2018. godini u Srbiji su građani i kompanije donirali 27,3 miliona evra za opšte dobro. Za razliku od 2017, kada su najviše donirale kompanije, u prethodnoj godini su građani bili najdarežljiviji, sa učešćem od 41,7 odsto u ukupno zabeleženoj sumi.

„U Srbiji se filantropija konstantno razvija i vidimo da se nakon velikog rasta u 2017. godini ukupno donirani iznos stabilizovao na oko 27 miliona evra. Nama je posebno drago što vidimo da je kod građana sve izraženija svest o dobročinstvu i mogućnostima da pomognu svojoj zajednici, zbog čega su građani kroz različite kampanje masovnih davanja, po prvi put otkako sprovodimo istraživanje, najveći donatori u zemlji“, izjavio je Miloš Janković, menadžer komunikacija Catalyst Balkans.

Uloga građana Novog Sada je ovde posebno važna – od svih dobrotvornih akcija koje su se desile u Novom Sadu, građani su učestvovali u čak 67,1 odsto njih, što je 25 odsto više od republičkog proseka. Druga važna vest za Novi Sad je da 53,3 odsto davanja ima dugoročne, strateške efekte, u odnosu na republički prosek od 33,2 odsto“, dodao je Janković.

Koordinatorka programa filantropije Trag fondacije Ana Novaković smatra da su za porast donacija građana zaslužne neprofitne organizacije koje artikulišu i rešavaju probleme u lokalnim zajednicama.

“Ohrabruje nas rast poverenja u neprofitne organizacije, koje su primaoci 54 odsto iznosa svih donacija, kao i pozitivan trend dugoročnih partnerstava između neprofitnog i poslovnog sektora. Trag je do sada podržao skoro 100 organizacija koje su od pojedinaca i preduzeća u svojim zajednicama prikupile preko 600.000 dolara”, izjavila je Ana Novaković.

Miljana Kerču iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, pozvala je sve Novosađane, kao i predstavnike medija da nam se pridruže na drugom Festivalu filantropije od 24. do 28. maja.

„U subotu smo u Filantropskoj šetnji od 11h sati na Trgu slobode, a u ponedeljak ispred Gradske biblioteke poklanjamo knjige Novosađanima koji sa nama podele priču o svom dobrom delu. Celokupan program možete pogledati na divac.com/festivalfilantropije“, ističe Miljana Kerču i dodaje da se Festival, koji se održava paralelno u Beogradu i Novom Sadu, realizuje u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID Serbia a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag fondacija Catalyst BalkansSMart Kolektiv Srpski Filantropski Forum Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije  

Istraživanje o dobročinstvu u Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana, Catalyst Balkans sprovodi od 2013. godine, ponovo u partnerstvu sa Trag fondacijom, a po prvi put kao deo Koalicije za dobročinstvo u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanja, koji finansira USAID. Istraživanje je dodatno podržala i Čarls Stjuart Mot fondacija. Pun izveštaj je dostupan na ovom linku.