Očekuje se porast vodostaja reka, moguća izlivanja u zapadnoj Srbiji

BEOGRAD – Kišni talas stigao je u Srbiju, a prema prognozama meteorologa danas će biti najhladniji i najkišovitiji dan ovog meseca.
 Hidrolog Slavomir Stevanović rekao je za RTS da se očekuje veći porast vodostaja Save. Kako je objasnio, u gornjem toku te reke vodostaj je već u porastu zbog padavina. Stevanović ističe da se narednih dana očekuje maksimalni porast Save, ali ne i dostizanje nivoa pri kome se proglašava vanredna odbrana od poplava a možda bude proglašena redovna odbrana. Kada je reč o vodotocima u Vojvodini, Stevanović navodi da je Dunav u blagom porastu a da banatski vodotoci nemaju veći porast i da se zbog toga ne očekuju problemi.

Ističe da su moguća izlivanja na manjim vodotocima u zapadnoj Srbiji, a mogući su porasti vodostaja Kolubare i Jadra. Za građane koji imaju vikendice i splavove u nebranjenim delovima važi upozorenje da se evakuišu, kao i uvek u sličnim situacijama. Tokom dana se očekuje do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a temperatura će biti od 10 do 19 stepeni.

FoNet, Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *