NOVI SAD – U Pokrajinskoj vladi večeras je održana svečanost povodom 171. godine od Majske skupštine u Sremskim Karlovcima održane 13. i 15. maja 1848. godine na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine. Ovom prilikom uručena su, prvi put, Pokrajinska priznanja za 2018. godinu u oblasti nauke i umetnosti. Pokrajinsko priznanje „Milutin Milanković” dobio je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, a Priznanje u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović” muzički umetnik Zvonko Bogdan.

„Mi danas obeležavamo jedan veliki dan, dan kada je vekovna borba srpskog naroda za slobodu i samobitnost na prostoru na kojem je živeo vekovima pre toga, prvi put dobila formalan politički oblik. To je dan u kojem su pobedila načela slobode, jednakosti, napretka i zajedništva za sve, načela koja će biti temelj političke borbe i svih istorijskih odluka”, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Bio je ovo dan, dodao je predsednik Mirović, koji je bio preteča i svojevrstan uvod u istorijski prelomni dan – 25. novembar 1918. godine kada je ostvaren jedan veliki san – san o ponovnom spajanju dva do tada neprirodno i nepravedno razdvojena naroda, dan čiju stogodišnjicu smo veličanstveno obeležili prošle godine -Dan Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ono što obeležavanje ovog 15. maja razlikuje od obeležavanja iz prethodnih godina i decenija, jeste što to, konačno, činimo institucionalno, naglasio je predsednik Mirović.

To je datum, kako je rekao, od pokrajinskog značaja koji je, istovremeno, i dokaz da nikada nije kasno da se, na pravi način, odužimo velikom delu i velikim ljudima koji su, svojom borbom i svojom žrtvom, stvarali i stvorili budućnost koju mi danas živimo.

“Ponosan sam što je upravo Pokrajinska vlada na čijem sam čelu inicirala zvanično ustanovljavanje ovog datuma i što je to, u formalni i institucionalni oblik, pretvorio upravo aktuelni saziv Skupštine APVojvodine”, istakao je predsednik Mirović, naglasivši da to nije jedini datum koji ćemo, od sada pa zauvek, institucionalno zajedno obeležavati.

Slavićemo zajedno i nacionalne praznike nacionlanih manjina, čiji su jezici u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, naglasio je predsednik Mirović.

“AP Vojvodina je naša zajednička kuća i mesto slobode, jednakosti i prosperiteta za sve.To je Vojvodina koju su stvorili naši veliki preci i čiju 171. godišnjicu danas s ponosom obeležavamo”, istakao je predsednik Mirović.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Zahvalivši se na dobijenoj nagradi, akademik Stevan Pilipović izjavio je da je ponosan jer je dobitnik nagrade koja nosi ime velikog naučnika Milutina Milankovića.

“Dobio sam mnogo nagrada, ali ova ima posebnu težinu jer je stigla od ljudi iz mesta gde živim i stvaram”, kazao je Zvonko Bogdan.

RTV