BEOGRAD – Pozorišno edukativni projekat Limenkica – ulaznica obeležio je juče svoj 10. rođendan u Dečjem kulturnom centru. Tom prilikom dečije pozorište Čarapa priredilo je svim posetiocima celodnevni pozorišni spektakl za najmlađe, a  hor Dečjeg kulturnog centra Beograd premijerno je izveo himnu u čast limenke, posebno komponovanu ovim povodom. U okviru jučerašnje proslave prikazan je i kratak retrospektivni film o impresivnim rezultatima ove decenijske akcije, tokom koje je Dečije pozorište Čarapa u saradnji sa Recan fondacijom i Ball Beverage Packaging Europe sakupilo neverovatnih pola miliona limenki i posetilo čak 56 gradova i mesta u Srbiji, među kojima su i oni u kojima mališani nikada ranije nisu imali priliku da pogledaju dečiju predstavu. U projektu je prethodnih 10 godina učestvovalo više od 70.000 dece sa svojim porodicama, a na zabavan način naučili smo kako da reciklažom aluminijumskih limenki sačuvamo životnu sredinu i obezbedimo budućnost svoje planete.

Program u holu Dečjeg kulturnog centra bio je dodatno obogaćen Recan aktivacijama – tu su bili bicikli za reciklažu limenki, XO magic box koji predstavlja verziju popularne iks-oks igrice za koju se koriste limenke, eko radionice za decu na kojima im je objašnjeno sve o važnosti reciklaže limenki, kao i nastup neobičnog mađioničara, video projekcije i maskota Li-men koji je presovao limenke sa decom.  Tokom prolećnog dela sezone, koja je jučerašnjom proslavom spektakularno završena, prikupljeno je 45.000 limenki, a predstave je pogledalo više od 3.500 mališana sa svojim porodicama. Dečije pozorište Čarapa nastaviće da uz podršku Recan fondacije i kompanije Ball Packaging edukuje naše najmlađe o reciklaži limenki i zaštiti životne sredine, spajajući na taj način kulturu i obrazovanje.

O Dečijem pozorištu Čarapa

Dečije pozorište „Čarapa” osnovano je 1996. godine. Kroz 18 predstava na repertoaru koje neprestavno privlače mnogobrojnu publiku, preko 7000 izvodjenja, gostovanja na mnogobrojnim scenama u zemlji i inostranstvu, festivalima i projektima („Pozorište za svu decu”, „Čarapa na točkovima”, „I ja brinem o svojoj planeti”…), osvojilo je srca dece i posebnu podršku društvene zajednice projektom „Limenkica-ulaznica”. Stalni je član ASSITEJ-a ( svetske asocijacije pozorišta za decu) i SNPPD ( Saveza nezavisnih profesionalnih pozorišta za decu). Saradjuje sa velikim brojem mladih i afirmisanih glumaca i pozorišnih stvaralaca.

O Recan fondaciji

Recan fondacija za reciklažu limenki za piće osnovana je 2005. godine kao neprofitna organizacija od strane “Ball Beverage Packaging Europe”, fabrike za proizvodnju limenki. Program „Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna i žele da vas ohrabre da reciklirate.