PIROT – Proteklih dana pripadnici grupe Odbranimo reke Stare Planine plasirali su u medije informaciju da će “praviti ispraćaj u zatvor i da neće platiti kaznu koju su dobili zbog kuvanja pasulja nakon skupljanja otpada” u selu Rakita. Nacionalno udruženje malih hidroelektrana oštro reaguje ovim povodom, jer plasirani navodi nisu istiniti o čemu postoje i dokazi.

Prekršajni sud u Pirotu je 18.04.2019. doneo presudu protiv Nensile Radojković iz Pirota i Aleksandra Jovanovića Ćute iz Beograda, zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom. Inače, beton koji je bio u mešalici, bio je spreman za betoniranje, ali je propao zbog blokiranja saobraćaja i na kraju je bačen, a investitoru je pričinjena materijalna šteta.

– Navodne izjave pripadnika grupe ORSP da će napraviti ispraćaj i otići u zatvor su samo njihova reklama kojom skreću pažnju u suprotnom pravcu i izvrću činjenice, a prava istina je da su se oni veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije. Dakle, to je jedina i prava istina o čemu postoje video zapisi na stranici Odbranimo reke Stare Planine, što se može i proveriti – kaže investitor mini hidroelektrane u Rakiti Goran Belić.