NOVI SAD -Javnosti je juče predstavljena publikacija “Riznica ukusa Vojvodine”, nastala u radionici znanja, iskustva, veština i mnogo volje da se tradicija unapredi I da se prokrči put vrednostima koje to zaslužuju I imaju velku perspetivu.

Publikaciju su kreirali uz svesrdnu podršku DDOR osiguranja i njegovih kadrova, internacionana organizacija  Udruženje konviviuma „Slow Food“ i stručnjaka sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Vojvodina je teritorija sa ogromnim potencijalom u smislu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i turizma. Ona predstavlja istorijsku raskrsnicu kultura i tradicija, koje domaći i inostrani putnici i posetioci tek treba da otkriju“, otkrio je Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranje.

Imajući to u vidu, možda ćete se zapitati zašto je DDOR osiguranje, kompanija iz Srbije koja dugo posluje, a koja je sada deo italijanske Unipol grupe, odlučila da inicira nastanak i promociju publikacije “Riznica ukusa Vojvodine”.

Razlog je jednostavan: kao srpsko-italijanska kompanija, znaju veoma dobro da identifikuju, zaštitite i učine tradicionalno nasleđe poljoprivrednih proizvoda i lokalne hrane dostupnim široj javnosti, predstavlja bitan pokretač za razvoj poljoprivrede i turizma.

Možemo  se poslužiti analogijom sa Italijom, gde su tzv. „mikro lokalni“ specijaliteti, zaštićeni zaštitnim znakom koji predstavlja „garanciju“ za kupce, privlači investicije u proizvodnju hrane i navodi ljude da posećuju lokacije na kojima se proizvode. Posetioci žele da saznaju više o tradicijama i istorijskim elementima koji stoje iza lokalnih proizvoda.

Organizacija „Slow Food“ danas je prisutna u više od stotinu zemalja u svetu, a započela je svoj put u Italiji 1989. godine, vođena jednostavnim razmišljanjem: hrana nije potrošnja kao bilo koja druga, nije industrija bez duše ili proizvod koji se koristi, pa baci. Proizvodnja i konzumiranje tipičnih i kvalitetnih namirnica je, naprotiv, čin svesti i kulture, koji nam omogućava da spoznamo istoriju i znanje jedne porodice, istoriju gradova ili čitavih delova zemlje i koji okuplja ljude sa različitim pričama i putevima.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović učestvovao je takođe na panel-diskusiji povodom predstavljanja publikacije „Riznica ukusa Vojvodine“, istakavši da je u ovom izdanju sažeto ono što AP Vojvodinu čini autentičnom i privlačnom.

Sve što je stalo u ovu riznicu ukusa zaista jeste upečatljiva potvrda jedne izuzetne tradicije, koju su stvarali vekovi i međusobno prožimanje naroda, što je formiralo jedan specifičan način života, bogatstva, ukusa i sklada vojvođanskih različitosti“, kazao je predsednik Mirović.

Cilj izdavanja publikacije je da se na jednom mestu objedinjeno predstave gastronomska, kulturna i turistička ponuda AP Vojvodine.