KOSOVSKA MITROVICA/BEOGRAD – Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Građani severa KiM su uznemireni, a veliki broj njih okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros na vest o akciji ROSU u Kosovsku Mitrovicu. ROSU je rano jutros sa drugim cevima upala na teritoriju sve četiri opštine na severu KiM, a u Kosovskoj Mitrovici su se začule sirene.  Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Vučić.

Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS. Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

RTS, Tanjug