BEOGRAD – Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je danas da je na godišnjem zasedanju u Beogradu potvrđen “jednoglasan i nedvosmislen” stav, izrečen na prošlogodišnjim zasedanjima, u maju i novembru, da Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije. Kosovo i Metohija je, navodi se kao takvo definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Arhijereji su istovremeno podržali svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona o pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru KiM, kao južne pokrajine Srbije. U saopštenju Sabora dostavljenom medijima se navodi da ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje tzv. “zamrznutog konflikta”, već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena.

Dijalog bi, navodi se, trebalo voditi u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih ljudskih prava naroda, slobode života i rada SPC, institucionalne i bezbednosne zaštite srpskih svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.

Tanjug, Novosti

Foto: SPC