BEOGRAD – Američki predsednik Donald Tramp pripremio je plan u sedam tačaka za rešenje spora između Izraelaca i Palestinaca, a po gotovo istom scenariju, uz izvesne modifikacije, napravljen je i predlog sporazuma Beograda i Prištine, tvrdi današnji Srpski telegraf. To bi, piše Srpski telegraf, po tački jedan bio sporazum predstavnika Beograda, Prištine i međunarodne zajednice (uključujući SAD i Rusiju).

Pod dva, razgraničenje na Kosovu i Metohiji bilo bi sprovedeno tako što bi severni deo Kosova i Metohije ostao u sastavu Srbije, uz specijalni status Kosovske Mitrovice, navodi list. U tački tri stajalo bi da Mitrovica neće biti podeljena, imaće samostalni status distrikta, a Srbi u Mitrovici biće državljani Srbije, navodi Srpski telegraf. Zatim, piše list, tačkom četiri bila bi predviđena posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa Kosova i Metohije. Tačkom pet bi bilo obuhvaćeno da Albanci ne mogu da kupuju srpske kuće i obrnuto.

Potom bi tačkom šest bio obuhvaćen ekonomski paket za Kosmet, posebno za severni deo, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogona, a da se obezbede sredstva, biće sazvana međunarodna konferencija. Buduća granica između Prštine i Srbije (severni deo Kosmeta), bila bi otvorena za promet građana i robe, bez dužeg zadržavanja, bila bi 7. tačka sporazuma Beograd i Prištine, po skoro istom modelu, uz izvesne modifikacije, koji izraelski mediji najavljuju kao predlog SAD za rešenje višedecenijskog spora Izraela i Palestinaca, navodi Srpski telegraf.

Tanjug