MOSKVA – Broj Srba koji rade u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a poslednjih godina je drastično pao, pišu “Večernje novosti” i objašnjavaju da je devalvacija rublje umanjila plate, dok kompanije odbijaju poslove jer ne mogu da zarade. List navodi da Srbi pakuju kofere za povratak pošto, kao vlasnici građevinskih firmi, sve ređe dobijaju velike poslove na kojima je nužno angažovati veći broj majstora iz zemlje. Na prostoru bivšeg SSSR-a, ukazuju Novosti, sada nema više od 10.000 radnika iz Srbije.

List podseća i da su još pre nekoliko godina “iskusniji i obrazovaniji vlasnici” građevinskih kompanija upozoravali da će posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i Svetskog fudbalskog prvenstva biti smanjene potrebe za građevinskom operativom. Srpski građevinar Ljubo Ćurčić, koji je, kako navode “Novosti”, stekao ugled gradeći vile ruskim bogatašima i političarima, među kojima je i bivši ministar Sergej Ivanov, objašnjava da se interesovanje za gradnju velelepnih kuća smanjilo. Ćurčić ističe i da postoji problem s dobijanjem dozvola za rad.

U Podmoskovlju su nikla naselja vila koje još nisu prodate, navodi list i dodaje da su zbog veće ponude od potražnje pale i cene, što automatski utiče i na visinu zarada građevinara.

Tanjug, Novosti