BEČ – Iako je stranim političarima u Austriji zabranjeno širenje propagande, u austrijskoj pokrajini Koruška dozvoljeno je slavljenje hrvatskog revizionizma, ističe danas bečki dnevnik “Standard” povodom predstojeće komemoracije u Blajburgu. List naglašava da se svake godine u maju oko 10.000 ljudi okuplja u Blajburgu kako bi se prisetili fašističkog hrvatskog ustaškog režima u Drugom svetskom ratu.

To što se veličanje jednog terorističkog fašističkog režima održava javno, izazvalo je kritike Austrije u zemlji i svetu, podseća “Standard”. I pored toga se ova komemoracija, kritikuje list, ne zabranjuje, jer je katolička crkva dozvoljavala da se u okviru tog skupa održava misa, pa je to odobrenja otežalo vlastima izricanje zabrane skupa.

Ove godine, dodaje “Standard”, moglo je biti drugačije, jer je nakon smene na vrhu biskupije u Klagenfurtu došlo do promene u ophođenju prema ovom profašističkom skupu. Administrator biskupije Engelberg Gugenberger odlučio je u martu da se, za razliku od ranijih godina, ne da dozvola za biskupsku misu.

Tanjug