VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp naredio je povećanje carina za oko 300 milijardi dolara vrednosti preostalih kineskih proizvoda, nakon što su u petak u SAD stupile na snagu povećane 25-postotne carine na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, javile su danas zapadne agencije. Dosad su carine na taj uvoz iznosile 10 posto, a nova carinska mera usledila je nakon neuspeha pregovora kineske i američke trgovinske delegacije u Vašingtonu u pokušaju da reše trgovinski sukob koji traje već mesecima.

Tramp je na Tviteru poručio da je njegov odnos s kineskim kolegom Si Đinpingom “vrlo snažan” i da očekuje nastavak pregovora.

Hu Đijin, urednik državnog tabloida Global Tajms, objavio je na toj društvenoj mreži, pozivajući se na “autoritativnne izvore” da se pregovori nastavljaju.

“Obe strane misle da su pregovori konstruktivni i da će se nastaviti. Dogovoren je sastanak u Pekingu u budućnosti”, dodao je Hu.

Kina je u petak najavila “protivmere” nakon što su Sjedinjene Države povećale carine sa 10 na 25 odsto, ali nije objašnjeno kakav odgovor je predviđen.

Ako SAD poveća carine i na preostalih 300 milijardi dolara kineskih proizvoda, to znači da su nametnuli tarife na gotovo sve kineske uvozne proizvode.

FoNet